Wij zijn geen dierenartsen maar wel ervaringsdeskundigen.
Wellicht kunnen onderstaande tips u helpen.
Het is vaak moeilijk om een dierenarts te zoeken die de expertise heeft om fretten op de juiste wijze te behandelen. Alle dierenartsen kunnen de fret hun jaarlijkse enting geven. Vraag dan wel naar de NOVIBAC PUPPIE DP enting. Veel dierenartsen kunnen de fret castreren of steriliseren maar niet alle dierenartsen hebben genoeg verstand van de specifieke frettenziektes. Heb je een zieke fret ga dan naar een dierenarts die het bloed van de fret kan afnemen, een echo kan maken en goed kan onderzoeken. Voor adressen verwijzen wij u naar de website van “Frettig Gestoord”.
Bewusteloosheid of schokkende bewegingen
Tref je jouw fret slap bewusteloos aan dan is snelheid geboden. In veel gevallen is er dan sprake van een hypo. Heeft hij hierbij krampaanvallen dan kan er sprake zijn van een epileptische aanval. Ook al is het direct niet gelijk duidelijk wat er aan de hand is, dan is het toch verstandig om direct wat druivensuiker aangelengd met water te geven. Als de fret zodanig bewusteloos is dat hij niet kan slikken dan is het ook goed als je wat druivensuiker aan de binnenkant van zijn bekje smeert. Blijf dit doen totdat de fret weer is bijgekomen. Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts en laat het bloed controleren. Er kan sprake zijn van insulinomen of epilepsie.
Bibberen
Een fret die net wakker is geworden moet weer even op temperatuur komen en zal altijd een paar minuten bibberen. Dit is volkomen normaal en onschuldig en gaat vanzelf weer over.
Bleek neusje (bleke voetzooltjes)
Een fret moet een mooi roze neusje hebben. Als het neusje bleek ziet dan heeft de fret waarschijnlijk een ziekte onder de leden. Observeer de fret een weekje goed. Controleer het gewicht, slaapt hij meer en hoe is zijn ontlasting? Ga daarna met een compleet verhaal naar de dierenarts om je fret te laten onderzoeken.
Diep slapen
Soms heeft een fret last van een comaslaap. Je pakt de slapende fret op en dan lijkt hij niet wakker te willen worden. Masseer hem rustig wakker, het kan soms wel een paar minuten duren voordat hij echt wakker wordt. Meestal is het onschuldig. Let daarna wel op andere symptomen want er kan meer aan de hand zijn. Kijk met name naar het gewicht, is de fret nog vrolijk en speels, slaap hij meer en is zijn ontlasting normaal. Heeft een fret meer symptomen naast de comaslaap laat de fret dan door een dierenarts onderzoeken.
Dikke buik
Een fret die in korte tijd een dikke buik krijgt is niet in orde. Als leek kan je soms aan de buitenkant een vergrote milt constateren als je ter hoogte van de navel, onder de huid, een blauwe gloed ziet. Een vergrote milt hoeft niet behandeld te worden. Een milt is een onderdeel van je afweerapparaat. Als een fret een vergrote milt heeft, betekent het wel dat hij een ziekte heeft doorgemaakt of nu een ziekte onder de leden heeft. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen is het verstandig om het bloed van je fret te laten onderzoeken.
Er kunnen ook andere redenen zijn voor een dikke buik. Natuurlijk kan het gewoon vet zijn maar als een fret plotseling een dikkere buik heeft dan de voorgaande jaren dan is een onderzoek door een dierenarts noodzakelijk.
Zwakte van de achterpootjes
Een fret die door de pootjes zakt is niet in orde. Hij kan een ontsteking hebben maar in de meeste gevallen is er sprake van een insulinoom en zal er bloed onderzocht moeten worden.
Let wel: een fret kan ook gewoon last hebben van een gladde ondergrond, dus onderzoek dit eerst goed.
Geel zien
Dit kan je zien aan het neusje, de oren, op de rug en bij de voetzooltjes.
Een fret die geel ziet is niet in orde. Ga direct naar een dierenarts en maak een afspraak voor een bloedonderzoek.
Hik
Ook fretten hebben wel eens last van de hik. Daar is niets tegen te doen en dit gaat in de meeste gevallen ook gewoon weer over.
Kaalheid
Oudere fretten kunnen plotseling last krijgen van een kaal kontje en kale schouders. Er kan sprake zijn van bijniertumoren. Bijniertumoren kunnen alleen ontdekt worden door middel van een echo. De behandeling bestaat uit het geven van een implantaat.
Ook jongere fretten kunnen last krijgen van kaalheid. Is dit het geval bij een niet gesteriliseerd moertje dan kan er door langdurige loopsheid, waarbij het moertje niet gedekt wordt, een beenmergdepressie ontstaan.( Dit kan je zien als ze een gezwollen vulva heeft.) Wordt de fret niet behandeld door middel van castratie c.q. sterilisatie of een implantaat dan kan de fret hier aan overlijden.
Een andere reden van kaalheid bij een gesteriliseerd moertje is dat deze operatie niet goed is uitgevoerd. Er is dan een restant van de eierstok achtergebleven en dit heeft tot gevolg dat de fret toch weer loops is geworden. Deze fret moet opnieuw gesteriliseerd worden.
Ook slechte voeding over langere tijd kan kaalheid veroorzaken.
Een kale staart is volkomen onschuldig. De ene fret heeft er jaarlijks tijdens het verharen last van en de andere fret nooit.
Koud aanvoelen
Een fret die koud aanvoelt is niet in orde. Meestal is hij dan ook erg sloom en apathisch. Probeer de fret zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen door middel van een warmtematje of een kruik. Ga dan naar de dierenarts.
Mank pootje
Soms kan het gebeuren dat je per ongeluk op het pootje van de fret gaat staan of dat een pootje bekneld is geraakt. De fret loopt mank en wil het pootje niet gebruiken. Geef de fret kooirust en kijk het even 24 uur aan. Je zult zien dat in de meeste gevallen de fret de volgende dag weer gewoon loopt. Is dit niet het geval dan is een bezoek aan de dierenarts zinvol. Blijkt een fret toch een breuk te hebben die niet gecompliceerd is dan is in veel gevallen kooirust voldoende om de breuk weer te laten genezen.
Het is ook mogelijk dat een fret mank loopt als hij langere tijd vast heeft gezeten met zijn nagel in een doekje, hij is dan verstrengeld geraakt en heeft zijn poot geforceerd. Let er daarom altijd op dat de nagels niet te lang worden.
Nagel is afgescheurd
Het kan gebeuren dat een fret met zijn nagel blijft hangen in een doek. Als je hier niet bij bent zal de fret net zo lang blijven trekken totdat hij vanzelf loslaat. Helaas scheurt de nagel hierbij wel eens af wat een heel “bloedbad” kan veroorzaken. Je kunt de wond ontsmetten met Betadine maar in principe zal de fret de wond zelf schoonhouden. In de meeste gevallen zal er naar verloop van tijd een nieuwe nagel aangroeien.
Nagel te kort afgeknipt
Ook al ben je nog zo precies, het overkomt ons allemaal wel eens dat we een nageltje te kort afknippen. Voor de fret is dit behoorlijk pijnlijk en het zal ook fiks gaan bloeden. Dep de nagel even met een gaasje. Daarna zal het bloeden snel stoppen en de wond zal weer snel genezen.
Het is een fabeltje dat een fret kan doodbloeden aan een tekort geknipte nagel.
Niezen
Een fret kan een virus van de mens overnemen, dus ook een griepje of een verkoudheid. Fretten hebben gevoelige longen. Is een fret verkouden ga dan na een dag of drie naar de dierenarts voor een antibioticakuur.
Ook kan een fret gaan niezen door stof of door het gebruik van kattenbakvulling van slechte kwaliteit. Gebruik hiervoor een kwaliteit die niet stuift.
Ontlasting is anders
De ontlasting van de fret is stevig en bruin van kleur. De spijsvertering van een fret duurt 3tot 4 uur uur daarna verlaat het voedsel alweer het lichaam. Wat oudere fretten slapen soms wat langer en zullen daarom af en toe dunne ontlasting hebben. Groene en dunne ontlasting kan zeggen dat de fret te weinig heeft gegeten. Is dit incidenteel dan is dit niet zo erg. Stressfactoren veroorzaken ook dunne ontlasting. Bijvoorbeeld een nieuwe kooi, ander voer, vakantie, tijdelijk een ander baasje of een nieuw groepsgenootje. Onderzoek deze mogelijkheden voordat je naar de dierenarts gaat. Hou in de tussenliggende periode goed het vochtgehalte van de fret in de gaten. Weeg de fret ook iedere dag. De fret mag niet afvallen althans, niet te veel. Dreigt een fret uit te drogen of heeft de fret langer dan twee dagen dunne ontlasting, ga dan naar de dierenarts.
Een fret die uitgedroogd is kan je herkennen aan de wat dieper liggende oogjes en niet goed stabiel kunnen lopen.
Soms heeft een fret in zijn ontlasting “vogeltjeszaad”. Dit is een teken dat de spijsvertering goed is geweest. Ga na wat de fret de laatste dag heeft gegeten. Er kan sprake zijn van te veel plantaardige voeding. Geef de fret andere voeding en kijk of de ontlasting verbetert. Is dit niet het geval, vraag dan advies aan de dierenarts.
Oog is ontstoken of heeft veel traanvocht
Maak het oog regelmatig schoon met een vochtig gaasje van afgekoeld gekookt water. Gaat het na 2 dagen niet over ga dan naar de dierenarts.
Oorsmeer en oormijt
Sommige fretten hebben altijd keurig schone oortjes en andere fretten hebben erg veel last van oorsmeer. Maak bij overmatig oorsmeer de oortjes schoon met een wattenstokje.
Behandel de oormijt van je fret regelmatig met Stronghold voor kittens door deze in de nek te druppelen. Dit om oormijt te voorkomen c.q. te doden.
Laat minstens 1keer per jaar de oren contoleren. Behandel je fret tegen oormijt na een bezoek aan een speeldag of na een logeerpartij. Wees alert dat een besmetting ook door een hond of kat kan ontstaan.
Onderschat de oormijt infectie niet. Fretten laten hier lang niet altijd wat van merken en zie je ze alleen af en toe aan het oor krabben.
Overgeven
Een fret zal niet snel overgeven. Gebeurt dit wel houd hem dan goed in de gaten en let erop dat hij niet uitdroogt. Dit kunt u controleren door een huidplooi op de rug op te tillen. Deze huidplooi mag niet omhoog blijven staan. Weeg de fret dan iedere dag, want hij mag niet afvallen. Dreigt een fret uit te drogen ga dan direct naar de dierenarts.
Scheef kopje
Dit duidt op een oorontsteking.(De oormijt heeft het evenwichtsorgaan aangetast) Verlies geen tijd maar ga DIRECT naar de dierenarts voor een antibioticakuur en een oormijtbehandeling. Een fret die niet snel behandeld wordt zal blijvend schade houden en in de meeste gevallen een blijvend scheef kopje.
Schuimbekken (of misselijkheid)
Een fret die af en toe schuim om de mond heeft is niet in orde. Laat het bloed onderzoeken. Er is mogelijk sprake van Insulinomen.
Sleepgedrag na het krijgen van een implantaat
Fretten die een implantaat hebben gekregen op het moment dat ze loops waren kunnen 3 tot 4 weken later last krijgen van sleepgedrag met hun maatje. De hormonen zijn dan nog niet tot rust gekomen.
Een kuur met Galastop kan dit probleem in 5 dagen verhelpen.
Sloomheid en meer slapen
Een oudere fret zal heel langzaam aan wat meer gaan slapen dan een jongere fret. Maar als een fret na een klein rondje wandelen alweer gaat slapen is deze niet in orde. Fretten laten niet makkelijk zien dat ze ziek zijn daarom moet het baasje hier altijd heel alert op blijven. Het is raadzaam om fretten die dit gedrag vertonen eens goed te laten onderzoeken bij de dierenarts. Bloedonderzoek hierbij is raadzaam.
Stuiteren en mokken
Dat is een groot compliment voor het baasje. De fret heeft het helemaal naar zijn zin en is vrolijk.
Tand of kies is afgebroken
Soms gebeurt het dat een hoektand of kies afbreekt door vechten of een ongelukje. Het enige dat je kunt doen is de bek een aantal dagen goed in de gaten houden of de wond om de wortel zich weer netjes hersteld. Is er een stukje afgebroken dan zal de tand na verloop van tijd bruin/geel verkleuren. Gaat dit goed dan is een bezoek aan de dierenarts niet nodig. Wel als er op het tandvlees rond de wond een rode rand te zien is, dan is het raadzaam om langs de dierenarts te gaan.
Tandvlees is rood en ontstoken.
Oudere fretten hebben bij de achterste kiezen meer tandsteen dan jongere fretten. Hieraan wordt onder andere de leeftijd bepaald van een gevonden fret. In het eerste levensjaar ontstaat er al het eerste tandsteen. Ontstoken tandvlees heeft aandacht nodig. En het gebit moet gereinigd worden. De oorzaak van ontstoken tandvlees is in de meeste gevallen slechte en te zachte voeding.
Verwonding in de nek na vechten
Fretten die elkaar niet mogen kunnen elkaar behoorlijk verwonden aan de nek. Even vechten bij een nieuwe kennismaking is geen probleem. Sommige fretten willen duidelijk maken wie er de baas is in de groep. Dit mag niet met regelmaat gebeuren, dan passen deze fretten niet bij elkaar en zal je ze apart moeten laten wonen. De nek van de fret is heel taai en kan wel een stootje hebben. Is er een lichte verwonding dan zal dit vanzelf weer genezen.
Vulva is opgezet als een koffieboon
De fret is loops, laat haar zo snel mogelijk steriliseren of geef haar een implantaat. Natuurlijk kan je een fret laten dekken maar realiseer je goed dat een fret wel 12 jongen kan krijgen. Die moeten allemaal een nieuw baasje krijgen.
Is de fret al wat ouder en gesteriliseerd dan kan er sprake zijn van een reststukje eierstok, de fret zal dan opnieuw gesteriliseerd worden. Of er is sprake van een bijniertumor.
Specifieke frettenziektes
Helicobacter
Bijniertumoren
Maagzweer
Insulinomen
Lymfomen
Voor meer informatie over deze ziektes: http://www.dierenkliniekleidscherijn.nl/
Met dank aan dierenarts Tineke Deden.