Wat kost een fret


Dat is een vraag die ze ons heel vaak stellen.
Eigenlijk had ik geen idee. Het is bij mij in de opvang een gaan en komen van fretten.
Groot, klein, jong of oud. En als het voer op is. Nou dan vragen we gewoon bij onze sponser nieuw voer. En dat krijgen we dan ook gewoon. We krijgen nooit te horen: “Nu alweer?” Zelfs niet als we een supervolle opvang hebben.

Toch was ik nieuwsgierig. Dus heb ik een maand lang gaan turven hoeveel fretten ik in huis had en welke onkosten dit met zich mee bracht.
Een hele maand heb ik alle onkosten bijgehouden. En heb ik een maand in het voorjaar en een maand in het najaar bijgehouden hoeveel voer ze eten.

In die periode had ik gemiddeld 25 fretten in huis. Ze hebben gezamenlijk 21 kg voer gegeten.
Dat komt op een gemiddelde van 28 gram per fret per dag. Dit maal 30 dagen, dan kom ik op een kleine kilo voer per maand.

Ik dacht zelf dat fretten in het voorjaar minder zouden eten. Maar niets blijkt minder waar. Op beide maanden kwam ik op precies dezelfde hoeveelheid voer.

En nu de overige kosten. Die zijn natuurlijk persoonlijk bepaald.
Ik heb de kosten van de poepbak vulling, de keukenrollen en de waskosten berekend.
Voor gemiddeld 25 fretten heb ik 12 keer de wasmachine en de droogtrommel laten draaien.
Ik heb 140 kg houtkorrels voor de poepbakken gebruikt.
(Zelf schep ik dagelijks de poepbakken uit en zeef de overgebleven korrels met een zandzeef. Zo haal je de uiteen gevallen korrels er uit en heb je dagelijks een frisse poepbak met schone korrels. Het lijkt ingewikkeld maar het is heel snel gedaan.)
Verder zijn er 40 keukenrollen doorheen gegaan.

Als ik dit deel door de gemiddeld 25 aanwezige fretten. Kom ik op een bedrag van € 3,50 per fret per maand aan overige kosten.

Anders is het natuurlijk met de onkosten van de dierenarts, die zijn eigenlijk bijna niet te begroten. Een fret kan je niet verzekeren tegen dierenarts kosten. Daarom zou ik alle frettenbaasje adviseren om een eigen fretten spaarpotje te maken, zodat je niet met een onverwachte rekening komt te zitten die je niet kan betalen.
Je moet dan denken aan een bedrag van €5,00 tot €10,00 per maand per fret.
En je moet natuurlijk gaan sparen op het moment dat je de fret in huis neemt en niet als de eerste rekening er aan gaat komen.

De onkosten van het bouwen van een hok heb ik buiten beschouwing gelaten. Want daar is geen begroting op te maken. Veel mensen maken een waar paleisje voor hun fret. Terwijl een ander tevreden is met een tweedehands kooi van internet.

In ieder geval zijn de kosten van een fret mij niet tegengevallen en voor de meeste budgetten haalbaar.

Ik heb mijn doel bereikt. Nu kan ik een goed antwoord geven als mij de vraag wordt gesteld.
En misschien heeft U er ook nog iets aan!

About Rine Oddens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *